Barion Pixel Mitől lesz jó egy macskatáp? Avagy minden, amit az összetevőkről tudni

Mitől lesz jó egy macskatáp? Avagy minden, amit az összetevőkről tudni akartál

Mitől lesz jó egy macskatáp? Avagy minden, amit az összetevőkről tudni akartál - PAWESOME

Mitől lesz jó egy macskatáp? Avagy minden, amit az összetevőkről tudni akartál

Mitől lesz jó egy macskatáp? Azaz a címkék rejtelmei

A gazdik, amikor a boltok illetve a webshopok virtuális polcain roskadozó tetemes mennyiségű macskatápokat meglátják elsőre, biztosan elveszve érzik magukat. Hiszen mindegyik márka azt ígéri, hogy tökéletes választás a kedvencének.

De mitől lesz jó egy macskatáp? Hogyan válasszunk? Segítünk cikkünkben eligazodni a kínálatban!

A macskatápok kategóriái

A macska (és persze a kutya) tápokat is három fő osztályra lehet szétbontani.

-multis minőség

-prémium

-szuperprémium kategória

De mi is ezek között a különbség?

Általánosan elmondható, hogy a szupermarketekben kapható multis minőségű szárazeledelek, bár hivatalosan teljes értékűek (azaz minden létfontosságú anyag benne van ami egy cicának szükséges), a minőségük, hústartalmuk miatt az alsó kategóriát képviselik. Ugyanis többségében gabonából fedezik a szükséges fehérjét, és nem húsból.

A prémium eledelek már elsősorban húsból fedezik a házitigrisek fehérje szükségleteit, emellett gyakran már gabonamentesek, gyógynövények, gyümölcsök is szerepelhetnek a receptúrában

A szuperprémium kategóriában már csakis a magas 50-70% hústartalmú eledelek vannak, általában gabonamentesek, és csupa kimagasló minőségű összetevőből állnak.

A jól megválasztott macskatáp elengedhetetlenül fontos cicánknak

Mi jellemző a macskatápokra?

Mivel a macskák elsődlegesen ragadozók, emésztőrendszerük ennek megfelelően rövid. Így számukra a hús a legfontosabb összetevő az eledelben.

Valamennyi növényi rost természetesen szükséges a számukra is, hiszen egyrészt telítettség érzetet adnak, másik részt pedig az egészséges bélműködéshez létfontosságúak.

A szénhidrát forrást általában búza, kukorica vagy esetleg burgonya az eledelekben. Azonban igyekezzünk olyat választani, amelyben nem ez adja a táp alapját.

Vannak a tápokban azonban az alap dolgokon, mint hús, szénhidrát forrás, stb. mellett, olyan összetevők is, amelyek esszenciálisak, azaz létfontosságúak a cicák számára. Ezeket ők maguk nem képesek előállítani.

Az egyik ilyen fontos anyag a taurin. Ha ez nem található meg elegendő mértékben, az eledelükben, akkor különféle egészségügyi problémák jelentkezhetnek a cicánknál, mint pl. szem és szívbetegségek.

A címke olvasás rejtelmei

Sok gazdi nincs tisztában azzal, hogy hogyan is kell értelmezni a tápokon található összetevő címkét. Eláruljuk nektek most a részleteket!

Törvényileg szabályozva van, mind a humán mind az állati eredetű termékek esetén, hogy az összetevők sorrendje csökkenő sorrendben kell, szerepeljen a címkén.

Azaz ami az első helyen szerepel, arányaiban abból van a legtöbb az eledelben.

Éppen ezért, ha egy eledelnél azt látjuk az első helyen, hogy búza, vagy növényi eredetű melléktermékek, akkor biztosan nem prémium eledellel van dolgunk.

Azonban sokszor a húsok táján sem a legjobb a helyzet. Szintén egy gyenge minőséggel állunk szemben, ha azt látjuk, hogy hús és állati eredetű melléktermékek szerepelnek a felsorolásban.

Igyekezzünk olyan eledelt választani, ahol első helyen a friss vagy szárított (dehidratált) húsok szerepelnek, így biztosak lehetünk abban, hogy elegendő, minőségi fehérjéhez jut cirmosunk.

De mennyi is az annyi? Mennyi fehérje kell egy macskának? Következzen egy kis analitika!

Fontos az összetevők helyes értelmezése

Az analitikai összetevők értelmezése

A macskák fehérje igénye a kutyákénál is magasabb. Ez azt jelenti, hogy az általános ajánlás szerint min. 28-30% fehérjét kell tartalmaznia az eledelnek.

Azonban ezt, akár többségében növényi fehérjéből is tudják a gyártók előállítani. De természetesen a felszívódás és a cica egészsége szempontjából is jobb, ha többségében állati eredetű fehérjét tartalmaz a napi pocakbavaló.

A hivatalos ajánlás szerint legalább 9% zsírt kell ezen felül tartalmaznia az eledelnek. A light/idős cicatápok többségében ennyit is tartalmaznak, a többségben pedig azért a 12-15% a jellemző mennyiség. A zsír egyrészt energiát biztosít, másik részről pedig a zsírban oldódó vitaminok miatt van rá szükség.

A rost mennyiség szintén fontos jellemzője az eledeleknek. Minél magasabb a rosttartalom, annál tovább lesz „jóllakott” érzése a cicának, illetve kalóriában is kevesebbet visz be így. Azonban a magasabb rostmennyiség nagyobb mennyiségű végtermékhez is vezethet.

A szőrlabda problémás cicák számára kifejezetten előnyös a több rost bevitele, hogy a labdák könnyebben áthaladjanak az emésztőrendszeren.

Mitől lesz hipoallergén egy macskatáp?

Ahogy a kutyáknál, úgy cicáknál is egyre gyakoribb az érzékeny emésztés, vagy allergiás tünetek megjelenésre bizonyos eleségeknél. Éppen ezért már nagyon sok gyártónál megjelentek hipoallergén eledelek a kínálatban.

De mit is jelentenek ezek a gyakorlatban?

A normál, állateledel üzletekben is kapható hipoallergén tápok általában

  • nem tartalmaznak csirkét és/vagy halat (macskáknál ez a két leggyakoribb allergén)
  • nem tartalmaznak gabonát
  • sem íz és színfokozó, tartósítószereket.

Sok esetben már ez is elég ahhoz, hogy a macskánk viszketési, szőrhullási stb. tünetei elmúljanak. Azonban lehet, hogy szükség lesz a teljes tünetmentességhez állatorvosi hipoallergén tápra.

Miben másabb ez? Nos, az ilyen eledelekben a húsban található fehérjéket nem egészében, hanem hidrolizálva, azaz „szétdarabolva” tartalmazzák. Ilyen formában pedig már nem vált ki allergiás reakciót.

Kell –e pluszban vitamin a táp mellé?

Általánosan elmondható, hogy a prémium és szuperprémium kategóriájú eledelek mellé nem feltétlenül szükséges vitaminkészítmény adása. Azonban silányabb minőségű eledel, vagy valamilyen betegség folytán szükséges lehet a kiegészítés. Természetesen mindig egyeztessünk állatorvosunkkal ezek adásáról.

Read more

Miért hullik a macskám szőre? Most eláruljuk! - PAWESOME
Szőrhullás

Miért hullik a macskám szőre? Most eláruljuk!

Megvan az az érzés, amikor elmész otthonról, és a munkahelyeden vagy bárhol máshol döbbensz rá, hogy macskaszőrős a ruhád? Vagy amikor lehuppannál a kanapéra, de macskád egész nap ott fetrenget...